Το άρθρο επιμελήθηκαν οι μαθητές του τομέα Πληροφορικής του 1ου ΕΠΑΛ-ΕΚ Λιβαδειάς υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας  Αθανασίου Παρασκευής.

To τεχνολογικό μέλλον της ανθρωπότητας.

Υπάρχουν τάσεις της τεχνολογίας που πεθαίνουν πριν καλά καλά γεννηθούν και άλλες που αποδεικνύονται τόσο σημαντικές που μεταμορφώνουν όχι μόνο τον κλάδο, αλλά και τον τρόπο που ζούμε ουσιαστικά. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ, η επιστήμη και τα τεχνολογικά επιτεύγματα, τι αλλαγές θα φέρουν στη ζωή μας τα επόμενα χρόνια; Κάνοντας λοιπόν μια μικρή έρευνα σας παρουσιάζουμε κάποιες τεχνολογίες που θα αλλάξουν τον κόσμο στο άμεσο μέλλον!

  1. Το ίντερνετ των πραγμάτων ( The Internet of Things)

Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things) καλούμε χονδρικά τη συνδεσιμότητα των συσκευών μας στο ίντερνετ και την ολοένα και μεγαλύτερη αλληλεπίδρασή τους. Από βιομηχανικά ρομπότ μέχρι και απλά τεχνολογικά αντικείμενα της καθημερινότητάς μας, όλα πια βασίζονται σε ενσωματωμένους αισθητήρες που συλλέγουν και αναλύουν δεδομένα με σκοπό να κάνουν κάτι. Όλα στις μέρες μας είναι έξυπνα ή γίνονται την ώρα που μιλάμε, συλλέγοντας συνεχώς δεδομένα και αλληλεπιδρώντας με άλλες συσκευές, αυξάνοντας έτσι εκθετικά τη χρήση δεδομένων και μάλιστα χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.

Σκέψου ένα σπίτι με συνδεδεμένες συσκευές που όταν το πρωί χτυπάει το ξυπνητήρι του smartphone σου, θα ανάβει αυτόματα το φως στο υπνοδωμάτιο και ταυτόχρονα, θα ενεργοποιείται η καφετιέρα για να σου ετοιμάσει ένα ζεστό espresso. Φαντάσου επίσης, να μπορείς να ενεργοποιήσεις τον κλιματισμό και το θερμοσίφωνο μέσω του smartphone σου, μισή ώρα πριν επιστρέψεις σπίτι απ? το γραφείο. Φαντάσου ένα fitness band να συλλέγει αμέτρητα δεδομένα για τη φυσική σου κατάσταση και την υγεία σου, να τα μεταδίδει στο smartphone ή το tablet σου μέσω Bluetooth και στη συνέχεια αυτά να περνάνε online, στην cloud υπηρεσία που χρησιμοποιείς για την καταγραφή τους και να μπορεί να τα δει αμέσως ο διαιτολόγος ή ο γιατρός σου. Την ώρα που πας σουπερ μάρκετ ανακαλύπτεις ότι ξέχασες τη λίστα με τα ψώνια, κανένα πρόβλημα αφού μέσω του smartphone σου μπορείς να συνδεθείς με το ψυγείο σου και να δεις τι λείπει. Πως θα σου φαινόταν αν όλα τα φανάρια της πόλης λειτουργούσαν σύμφωνα με την κίνηση και όχι με χρονοπρογραμματισμό. Αν τα αυτοκίνητα συνομιλούσαν με τα φανάρια και σε ειδοποιούσαν  πότε θα γίνει πράσινο το φανάρι ή αν προλαβαίνεις να περάσεις; Ή ακόμα καλύτερα αυτοκίνητα χωρίς  καν οδηγό!

Το Ίντερνετ των Πραγμάτων έχει ήδη αναρίθμητες συσκευές να επικοινωνούν μεταξύ τους, παρόλο που έχει μόλις ξεκινήσει! Μέχρι το 2020, η εταιρία τεχνολογικών μελετών IHS προβλέπει πως θα υπάρχουν περισσότερες από 75 δισ. συνδεδεμένες στο ίντερνετ συσκευές, και η Gartner εκτιμά ότι περισσότερα από 250 εκατ. αυτοκίνητα θα είναι συνδεδεμένα στο ίντερνετ, παρέχοντας έξυπνες λειτουργίες και υπηρεσίες αυτόνομης οδήγησης!

  1. Η τρισδιάστατη εκτύπωση ( 3D Printing)


Μόνο που δεν είναι μόνο το κόστος, αλλά και οι δημιουργικές λύσεις του 3D printing, καθώς μπορεί και αποδίδει πολύ πιο περίπλοκους σχεδιασμούς από την παραδοσιακή βιομηχανική σχεδίαση. Και καταναλώνει φυσικά και πολύ λιγότερα υλικά. Τα προϊόντα που βγαίνουν άλλωστε από έναν βιομηχανικό τρισδιάστατο εκτυπωτή μπορούν εύκολα να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις του εκάστοτε πελάτη, χωρίς να νοιάζεσαι ταυτοχρόνως για τις οικονομίες κλίμακας .
Σε άμεση σχέση με την αυτοματοποίηση είναι και η ανάπτυξη του περιβόητου 3D printing, που αλλάζει -αν δεν ανακόπτει- τη βιομηχανική παραγωγή όπως την ξέραμε. Η τρισδιάστατη εκτύπωση γίνεται ολοένα και περισσότερο σταθερά του κατασκευαστικού κλάδου, καθώς οι εκτυπωτές επεξεργάζονται πια τα πάντα, από μέταλλο και πλαστικό μέχρι τσιμέντο, υγρά, σκόνες, ακόμα και ανθρώπινο ιστό(!), δημιουργώντας φτηνότερα αντικείμενα ένα στρώμα τη φορά.

Σκεφτείτε να διαλέγετε ένα ζευγάρι παπούτσια από το ίντερνετ και αντί να τα παραγγέλνετε ως συνήθως, να τα εκτυπώνετε στον εκτυπωτή σας. Πως θα σας  φαινόταν αν σχεδιάζατε διάφορα διακοσμητικά αντικείμενα για το σπίτι ή ακόμη και το ίδιο το σπίτι σας και το «εκτυπώνατε» απευθείας; Θα μπορούσατε να οδηγείτε ένα αυτοκίνητο εκτυπωμένο από έναν 3D εκτυπωτή;

Αυτά είναι μερικά μόνο σενάρια που έχουν υλοποιηθεί. Το σίγουρο είναι πως θα δούμε ακόμα εκπληκτικότερα πράγματα στο 3D printing?

 

Η συνέχεια στο επόμενο άρθρο…..

 

https://www.newsbeast.gr

http://pcpas.com

http://www.fortunegreece.com

http://www.itech4u.gr

 

To τεχνολογικό μέλλον της ανθρωπότητας